Olejek różany. Produkt na wagę złota

Olejek różany jest  w świecie kosmetyczny produktem pożądania. Sekret? Kilogram olejku wytłoczonego z płatków róży damasceńskiej to równowartość dwóch kilogramów złota. Nic dziwnego, że od setek lat uchodzi za jeden z najcenniejszych olejków na świecie. Co sprawia, że jest tak wyjątkowy?

Królowa kwiatów – róża, swoją pozycję w świecie flory zawdzięcza nie tylko pięknemu wyglądowi i zapachowi. Tłoczony z jej płatków olejek ma niezwykłe właściwości, z których ludzkość korzysta od tysięcy lat. – Jego ślady odnaleziono w Ameryce Południowej już trzydzieści tysięcy lat temu. W Persji olejek różany stosowany był głównie w medycynie – do leczenia dolegliwości żołądkowych i sercowych. W starożytnym Egipcie trafił do kosmetyki – przede wszystkim perfumiarstwa. Jego odurzający zapach uwielbiali faraonowie. Do dziś nie udało się stworzyć syntetycznego odpowiednika olejku różanego, co może być jedną z przyczyn jego stale rosnącej ceny – tłumaczy Joanna Hołuj, założycielka marki naturalnych kosmetyków IOSSI.

Olejek różany z Bułgarii

Choć znamy ponad osiemnaście tysięcy gatunków róż, za najpiękniej pachnącą uchodzi róża damasceńska (rosa damascena). Jej najlepsze plantacje znajdują się w Bułgarii, zwłaszcza w Dolinie Róż, która ma optymalne warunki dla uprawy roślin. Płatki róż zbierane są ręcznie przez sześć tygodni od połowy maja. Zbiory zaczynają się o świcie, żeby pączki róż nie zdążyły się rozwinąć, a tym samym zachowały swój intensywny zapach. Potrzeba aż tysiąc płatków, aby uzyskać jeden mililitr olejku i trzy tysiące kilogramów, aby wydestylować jeden litr (taka ilość róż rośnie na powierzchni jednego hektara). Tuż po zerwaniu, płatki trafiają do destylarni, gdzie tłoczy się z nich olejek metodą destylacji wodnej.

Woda różana

Ubocznym produktem procesu destylacji płatków róż, jest woda różana, którą w krajach arabskich używa się w kuchni, zaś fanki naturalnej pielęgnacji stosują jako… zamiennik toniku do twarzy. Aromat olejku różanego każdego roku jest nieco inny. Wpływ mają na to warunki pogodowe, w jakich rosną róże, ilość nasłonecznienia czy deszczowych dni. Uwaga! Niestety często w trakcie uprawy stosowane są opryski, dlatego warto zainwestować w olejek z ekocertyfikatem, który gwarantuje, że wykorzystane do jego produkcji róże nie były pryskane. Choć Bułgarzy uważają różę za swoje złoto narodowe, uprawia się ją także np. w Maroku, Chinach, Francji czy Rosji.

Nastrój róży

Nie tylko odurzający i niezwykle zmysłowy zapach sprawia, że olejek różany ma od setek lat zwolenników na całym świecie. Ważne są także jego cenne właściwości, które docenia aromaterapia i kosmetyka. Zapach olejku różanego pozwala łagodzić migreny, zespół napięcia przedmiesiączkowego czy objawy menopauzy. Zbadano też, że powoduje obniżenie poziomu kortyzolu w organizmie, a tym samym ma działanie antystresowe. Poprawia jakość snu, redukuje lęki i niepokój. Ma też wpływ na podniesienie nastroju, warto więc po niego sięgać, zwłaszcza wtedy, gdy dopada nas chandra. Również przed randką, bo to znany od wieków afrodyzjak, który świetnie podkręca libido.

 

Skład płatka

Dzięki swoim składnikom, m.in. cytronelolowi, eugenolowi, geraniolowi i linalolowi, olejek różany to też uznany składnik naturalnej pielęgnacji. Poprawia nawilżenie i ma działanie przeciwzmarszczkowe. Świetnie rewitalizuje skórę potęgując jej blask. Jest przy tym tak delikatny, że sprawdza się nawet do pielęgnacji cery naczynkowej i wrażliwej. Zawiera bogactwo antyoksydantów, a tym samym chroni skórę przed atakiem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem. Jego działanie doceni nawet cera trądzikowa – zmniejsza niedoskonałości, rozjaśnia przebarwienia pozapalne i normalizuje pracę gruczołów łojowych.

Różana pielęgnacja

Warto pamiętać, że czystego olejku różanego absolutnie nie należy stosować solo – Jego działanie na skórę mogłoby być wręcz drażniące, tak bardzo jest skoncentrowany. W składzie kosmetyków olejek eteryczny z róży nie powinien stanowić więcej niż 0,6 proc., co i tak pozwala w pełni skorzystać z jego cudownych właściwości – mówi Joanna Hołuj. Najprostszy sposób na zastosowanie olejku różanego, to zmieszanie go z olejem ze słodkich migdałów. Taka mikstura świetnie nadaje się do masażu zarówno twarzy jak i ciała. Pozostawia skórę cudownie pachnącą, gładką oraz ukojoną. Po prostu świeżą, jak płatek róży.

UDOSTĘPNIJ POST

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

O CZYM JESZCZE PISZEMY?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.